måndag 7 mars 2011

Cypern,fakta och bilder.

Våra resor till Cypern tar dig till en av Medelhavets främsta semesteröar – med cirka 340 soldagar om året! Genom en kombination av lång tradition och ständig förnyelse har Fritidsresor byggt upp ett mångsidigt semesterprogram med alla Cyperns bästa resmål och hotell. Bland annat har vi tre Blue Village direkt vid stränderna med barnklubbar, stora pooler och massor av aktiviteter.

Cypern har massor att ge vare sig man drömmer om fina stränder, båtutflykter, dykning, kulturhistoria, mountainbiking, naturvandringar, ungdomligt nöjesliv, vingårdsbesök eller restauranger med träkolsgrillade specialiteter.

Du kan välja stora färgstarka badorter som Agia Napa och Fig Tree Bay. Eller charmiga småstäder som Larnaka, Pafos och sommarens nyhet Limassol. Sist men inte minst kan du få möta en annan sida av Cypern genom den idylliska byn Platres i de natursköna Troodosbergen. Välkommen!

Text:Fritidsresor.se

Soligt och mestadels molnfritt samt mycket varmt under hela sommaren. Värmen kan vara besvärande med dagstemperaturer upp mot 35 grader i juli-augusti, särskilt i inlandet. Förhösten är också solig med bara enstaka skurar. Ungefär från mitten av november ökar skuraktiviteten alltmer och vädret blir allmänt molnigare och svalare. Vintern är växlingsrik, ibland molnigt med skurar, ibland soligt. Dagstemperaturerna ligger i allmänhet mellan 15 och 20 grader, men nätterna kan vara kalla. Vintervädret brukar vara in i halva mars och sedan blir det åter varmare och längre solperioder. (Källa: SMHI.)

Text: Apollo.se

Med 300 soldagar om året är Cypern det närmaste du kan komma en garanti för en solig semester med bländande naturupplevelser och uppfriskande dopp i havet. Oavsett vilken tid på året du vill resa.

Ofta kliver Vings gäster på lokalbussen utan att riktigt veta målet. De stiger av där det är som vackrast och utforskar naturen och byarna i lugn och ro. Även kulturellt intresserade får sitt lystmäte. Överallt stöter man på spår från Cyperns förflutna: romerska lämningar, bysantinska fort, mosaiker, afroditeskulpturer och medeltida kyrkor.

Text: Ving.se

Cypern var en viktig källa för koppar under bronsåldern och hade handelskontakter med hettiterna, egyptierna, och grekerna. Ordet koppar kommer från cuprum "metallen från Cypern". På 500-talet f. Kr. införlivades ön i det expanderande persiska akemeniderriket och förblev persisk i tvåhundra år. Cypern blev romersk 58 f.Kr. till 1191 då Kung Rikard Lejonhjärta erövrade ön i samband med korstågen och sålde den till Guido av Lusignan år 1192, som därmed bildade Kungadömet Cypern. Republiken Venedig övertog ön 1489 efter att den regerande drottningen, Caterina Cornaro, överlämnade makten.
Osmanska riket erövrade Cypern år 1570. Ett avtal mellan Osmanska riket och Storbritannien den 4 juni 1878 innebar att ön tills vidare ställdes under brittiskt administrativt styre. Osmanska riket hamnade i första världskriget i allians med Tyskland. Då proklamerade Storbritannien ön som brittisk koloni (1925-1960).
Motståndet mot den brittiska kolonialmakten ledde till att den grekcypriotiska EOKA förde ett gerillakrig på Cypern 1955-1959. Detta ledde till att Republiken Cypern proklamerades 1960. År 1974 inträffade en kris, som började med en grekisk militärkupp av soldater vilka var stationerade på Cypern. Militärkuppen ville avsätta presidenten Makarios eftersom denne ville senarelägga sammanslagningen mellan Republiken Cypern och Grekland. Som följd ingrep turkisk militär i enlighet med avtalet om republiken Cyperns fortlevnad.
Genom den turkiska invasionen 1974 delades republiken Cypern mellan turkiska cyprioter (norra Cypern) och grekiska cyprioter (södra Cypern) och 1975 bildades Turkiska Federala Staten av Cypern. 1983 proklamerades Turkiska Republiken av Norra Cypern.
År 1990 ansökte Republiken Cypern, i praktiken den grekcypriotiska södra delen av Cypern, om fullt medlemskap i EU.
Åren 2002-2003 förhandlade Glafkos Klerides och Rauf Denktaş, ledare för den grekiska respektive turkiska delen av Cypern, om att återförena norra och södra Cypern.
År 2004 presenterade FN:s generalsekreterare Kofi Annan en plan ("Twin-Referendums") för att förena norra och södra Cypern efter folkomröstningar i de två delarna. Den turkcypriotiska norra delen antog planen medan den grekcypriotiska södra delen förkastade den, vilket innebär att frågan om en förening fortfarande inte är löst. Samma år blev Cypern medlem i EU, som formellt anser att Republiken Cyperns territorium består av hela ön bortsett från de två brittiska baserna och att den norra delen är militärt ockuperad. Samtidigt är den gemensamma lagstiftningen inom EU enbart tillämpbar i de områden som Republiken Cypern kontrollerar, d v s enbart i den södra delen.

Text:Wikipedia

Fakta:
Huvudstad:Nicosia
Språk:Grekiska,turkiska och engelska.
Valuta: Euro(EUR)
Tidsskillnad: Svensk tid + 1timme
Flygplats: i Larnaca







Jag kommer blogga mer om Cypern när jag åker dit i maj! :)

Edit: Jag kom på att jag kunde blogga om ett land i ungefär en/två/tre veckor? :)
 

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar